Плодовете и зеленчуците поскъпват безбожно

Скочиха краставиците, доматите, зелето и картофите

За първи път от половин година храните поскъпнаха драстично - най-много плодовете и зеленчуците, отчетоха от стоковите борси. През последните месеци хранителните стоки или поевтиняваха, или задържаха цените си, но през януари тенденцията рязко се обърна, пише "Всеки ден".

През януари цената на българските оранжерийни домати и краставици се качва с около 7%, като цените стигат съответно до 2,50 и 2,20 лева за кило и то на едро. Вносните пък са поскъпнали с цели 20%. Картофите са с 4 на сто по-високи цени, а зелето - с 14 на сто. Сред поскъпналите през миналия месец стоки са маслото и мандарините, които са скочили с цели 10%.

Брашното, което през последните месеци поскъпваше, продължава да покачва цената си. Захарта също бележи ръст, макар че през последните месеци на 2014 г. цената й се беше задържала на едно ниво. Без промяна остават оризът, олиото и яйцата. Те държат цените си от преди 2 месеца. Единствените продукти, които леко поевтиняват са колбасите и месото. Най-много пада свинското месо и кренвиршите.