Търсят интересни непубликувани романи

„Всяка голяма книга е добре дошла”, заяви писателят Георги Господинов

Започна деветото издание на Националния конкурс за непубликуван роман „Развитие”. Тази година романите, които могат да бъдат на всякаква тематика, ще се оценяват от проф. Ивайло Знеполски – председател на журито, доц. Бойко Пенчев и писателят Георги Господинов. През годините част от журито на конкурса, който е един от малкото подобни у нас и просъществувал най – дълго време, са били имена като Блага Димитрова, Тончо Жечев, Боян Биолчев, Алек Попов, съобщиха на пресконференция в Столичната библиотека организаторите на конкурса, предаде репортер на Sofiautre.

Очаква се в рамките на конкурса да бъдат предадени над 100 ръкописа. Всички те ще бъдат изчетени от журито и всеки един ще бъде съпроводен от кратък анализационен текст. Творбите могат да се предават до 15 септември, а журито ще ги оценява до 30 ноември. Наградата е само една и е в размер на 7000 лева. Проф. Знеполски уточни, че е възможно още един роман да получи препоръка за издаване, ако направи впечатление своя стил или иновативност в писането.

Той даде пример за такъв случай с романа на Ваня Щерева „Образцов дом”, който въпреки своя провокативен цинизъм се е превърнал в бестселър на издаваните до този момент в рамките на конкурса романи. От него са продадени 15 хиляди екземпляра.
„Всяка голяма книга е добре дошла” заяви Георги Господинов, като изказа надеждите си конкурса да открие нов, успешен български писател. Той, заедно с Теодора Димова са едни от откритията на „Развитие”, превърнали се във водещи имена в съвременната българска литература.

„Българското е на мода” гордо заяви доц. Бойко Пенчев и отчете интерес на читателите към българските автори. „Конкурсът дава път на писателите към читателите”, допълни го проф. Знеполски.

В края на пресконференцията председателят на журито апелира медиите  за по – голяма гласност и разпространение на конкурса. Той даде за пример наблюденията си във Франция. Там за един средноуспешен филм се съобщава в новините, по телевизията се върти кратко видео от филма, пишат се рецензии, взимат се интервюта от създателите и така пред киносалоните стават опашки. Знеполски се надява творбите на българските писатели също да получават такава гласност с помощта на медиите.

На финала всички си пожелаха успех, нови и интересни автори и романи.