Симеонов: ДКЕВР не отговаря на обществените очаквания

Има стотици нарушения на параметрите при предоставяне на ел. енергия, заяви съпредседателят на ПФ

В никой случай в този си състав ДКЕВР не отговаря на обществените очаквания и на законовите си задължения на защитник на обществените интереси, на орган, който трябва да извършва регулативна дейност. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов при изслушване и обсъждане на доклад на регулатора за процедурата по отнемане на лицензиите на електроразпределителните предприятия, предаде репортер на Bulgariautre.

„Говорим за процедура от 7 април 2014 г. и 28 април 2014 г. Абсолютно ваше служебно задължение е за този период от време да сте извървели целия път и да имате позиция дали има основание или не да се отнеме лиценз”, обърна се Симеонов към представителите на ДКЕВР.

„Трябва да потърсите и други основания да поискате отнемане на лиценз – например сигурността на захранването. Има ли в състава на комисията специалисти, които да имат възможност да извършват съответната проверка по сигнали? Защо при толкова констатирани нарушения този състав не си е свършил работата, докато не поставихме въпроса за съставяне на наказателни постановления? ДКЕВР не е ли обсъждал възможност за отнемане на лиценз заради многократни и еднотипни нарушения”, попита Валери Симеонов.

Той добави, че са стотици случаите на нарушаване на параметрите при предоставяне на електроенергия.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов добави: „Виждаме, че Законът за енергетиката е непълен и трябва да се пишат по-пълни закони”. Той напомни, че след два дни ще се гласуват промените и според него е трябвало много по-рано да бъде внесен законопроект, който е разработен от ДКЕВР. „Трябваше да се проучи чуждият опит за отнемането на лицензите. Ако имате промени в закона, да се осъществят и ако имате проучвания, да ни ги предоставите, за да предприемем действия”, каза още Николов.