Следят близо 60 фирми и 5 000 ресторанти в Хасково за новото етикетиране

До момента няма нарушители

Няма производители от хасковския регион, които да са в нарушение на Европейските регламенти за етикитиране, много от заведенията в региона обаче все още не са изрядни. Няма глобени до момента, защото все още върви гратисен период по проверките, съобщиха от хасковската Агенция по безопасност на храните, пише Haskovo.net.
Местното звено на БАБХ наблюдава около 60 фирми за производство на стоки от животински произход, мляко и млечни продукти. Проверяват се и всички фурни в региона, както и сладкарските цехове за въвеждането на новите стандарти. Вече вървят инспекции и в заведенията за бързо хранене и ресторантите, чиито общ брой в хасковска област е около 5 000.
На много места инспекторите са засекли нередности или неточности в описанията, има и издадени предписания. Ако до месец те не бъдат изпълнени от собствениците, ще им бъдат налагани глоби. Около средата на февруари ще има и по-ясна картина за спазването на регламентите в региона.
От 13-ти декември миналата година етикетите на хранителните продукти в Европа, включително в България, бяха уеднаквени. Два са новите регламента, които са в действие оттогава. Единият засяга описанието на етикетите, което вече е строго регламентирано, а другият - добавките, които се влагат в производството. Новите правила засягат не само храните с магазините, а и доставката по домовете - като поръчките за пица например, важат и за описанието на витрините за бързо хранене, както и за менютата в ресторантите. При техните етикети или в менютата им трябва ясно да бъдат отбелязани кои от използваните продукти са размразени.