Димитровградската болница била със запорирани сметки цял месец

Общината е съдействала за разрешаване на проблема

Сметките на МБАЛ "Св.Екатерина" са били блокирани през декември от доставчика на лекарства "Софарма" заради стари задължения в размер на 300 000 лв, съобщава dimitrovgrad.bgvesti.net.
На среща на зам.управителя на димитровградската болница д-р Валентин Палашев с журналисти бе съобщено, че проблемът вече е отстранен. С финансова помощ от Община Димитровград са били изплатени дълговете към фирмата, които са от 2012 година.
Задълженията на здравното заведение към различни доставчици на лекарства и консумативи в момента възлизат на около 2 000 000 лв. Общо дълговете на МБАЛ вече достигнаха 3 500 000 лв.
Според д-р Палашев, общинска болница трудно би съществувала без помощта на Общината, както е станало и при възникване на ситуацията с блокираните сметки. Тя от своя страна е "наляла" в годините доста средства в здравното заведение.
По думите на д-р Пашалиев, вече е разрешена кадрова криза, съществуваща от години в Хирургично отделение. Там работа са започнали лекар от Сирия - д-р Ахмед , който е завършил медицина у нас и друг специалист, работил в чужбина - д-р Грънчаров . Съпругата на сирийския медик пък е назначена в АГО към МБАЛ "Св.Екатерина". В МБАЛ предстои част от своята специализация да провежда и млад лекар.
И в другите отделения има нужда от специалисти, но за момента в болницата се справят със ситуацията.
По въпроса с изплащането на възнагражденията стана ясно, че болницата дължи на персонала малко повече от половин заплата за миналата година, всичко останало е платено.
"Заработките ни са обвързани с лимит, изплаща се част от заплатата, а останалите средства се дават след проверка от Здравната каса", коментира д-р Палашев.
Не се предвиждат съкращения, защото няма как да стабилизираме болницата, ако няма достатъчно персонал, е мнението на зам.шефът.