Забраниха на бабите по селата да пускат кокошките си извън двора

Заради птичия грип ограничават продажбата на птици по пазари и тържища в Пловдивско

 Кметовете на общините и населените места в областта да вземат мерки за предотвратяване разпространението на птичия грип. Това разпореди днес Областната епизоотична комисия, която се събра на заседание в Областната управа по инициатива на БАБХ. Въпреки че инфлуенца по птиците в Пловдивска област засега не е регистрирана, Комисията препоръча серия от мерки, които трябва да бъдат изпълнени от кметовете.

На собствениците на ферми и малки лични стопанства, в които се отглеждат птици, е строго забране да ги пускат извън дворовете. Препоръчително е също да се ограничат птиците от дивата природа с домашните птици.

Да се уведомяват незабавно местните ветеринарни лекари или кмета при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или смъртност, препоръча още комисията.

Считано от днес се забранява провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на Пловдивска област.

Достъпа на външни лица и любителски риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици също се ограничава.