Фондът за гарантиране на влоговете ще предоставя ликвидна подкрепа по изключение

Преди това помощта ще трябва да бъде нотифицирана пред ЕК

В новия Закон за гарантиране на влоговете в банките е предвидена възможност Фондът за гарантиране на влоговете да предоставя ликвидна подкрепа на банки. Това обясни пред журналисти Цветана Михайлова, експерт в Министерство на финансите, по повод промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките, които бяха приети в Комисията по бюджет и финанси, предаде репортер на Bulgariautre. Михайлова обясни, че тази възможност е в пряка връзка и с бъдещата уредба за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, която ще бъде внесена в следващите месеци като нов законопроект.
Новата директива дава възможност на Фонда за гарантиране на влоговете да интервенира на по-ранен етап, когато той трябва много добре да прецени дали, оказвайки ликвидна подкрепа, да подкрепи финансовата институция, за да се избегнат допълнителни по-сериозни усложнения.

Цветана Михайлова обясни, че по този начин фондът може да предотврати бъдещо изплащане на огромни суми за гарантираните депозити. „Тази възможност е допълнителна, ще се прилага по изключение и само доколкото бъде взето решение и фондът отговаря на всички заложени в закона изисквания”, подчерта експертът.
Тя поясни още, че ако фондът пристъпи към прилагане на тази функция, това ще се третира като държавна помощ и ще трябва да бъде нотифицирана пред ЕК, която ще даде своята оценка дали такава помощ е допустима или не. Има сериозни гаранции за това фондът не своеволно да може да предоставя ликвидна подкрепа, увери Цветана Михайлова.
Ще бъде разработена специална наредба по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете и одобрена от БНБ. Тази методика ще бъде съгласувана и на европейско ниво. Европейският банков надзорен орган ще даде също указания за изготвяне на тази методика, обясни експертът.

По-рано бюджетната комисия прие промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Мартин Димитров. Ще се взимат по-малко еднолични решения от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Една от промените е свързана с управлението на масата на несъстоятелността. Одобряването на ежемесечния бюджет ще става от колегиален орган, а не еднолично от председателя на фонда. Един от участниците в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влогове ще се избира от парламента.