В Силистра проектират най-големия фонтан на Балканския полуостров

Проектантът Грозю Грозев разказва за бъдещия фонтан

Силистренският инженер Грозю Грозев е пред финализиране на мащабен проект за строителство на най-големия фонтан на Балканския полуостров. Това съобщи самият той пред сайта Паралел 44.
„Всички чертежи и изчисления са почти готови, сега предстои най-трудното – да намеря инвеститор за построяването на фонтана“, разказа инж. Грозев. Според него, творението му е с диаметър над 50 метра, с много вода, цветни светлинни потоци и лазерни лъчи, които ще „танцуват“ в такт с музика. „Фонтанът може да се превърне в място за забавления, търговия, туристическа атракция и т.н., а освен това в чертежите съм предвидил място и за всякакъв вид неонова реклама“, твърди той. Засега запазва в тайна точният размер на нужните за градежа пари, но признава, че по предварителни изчисления фонтанът ще може да се откупи за около 3-4 години.
През 80-те години на миналия век инж. Грозю Грозев посещава няколко пъти бившия СССР и по-специално – Петербург. Там огромно впечатление му правят фонтаните в Петродвораца, проектирани и построени от прочути италиански архитекти. „Точно по това време се запалих по тази идея и започнах да обмислям проектирането на подобен фонтан“, спомня си инж. Грозев. Започва да осъществява идеята си през 2007 година с началото на чертеж за голям и многофункционален фонтан за мащабите на България. Грозев запознава кметовете на Пловдив и столичния квартал „Младост“-3, както и президента на „Кока-Кола“ с проекта си, които пък от своя страна проявяват интерес – в Пловдив започват да търсят подходящи места за градежа на фонтана, в софийския квартал „Младост“ – средства, а от „Кока Кола“ – решават да купят земя в голям град, също за построяването на техническото съоръжение, но намеренията им се провалят, тъй като някои общини поискали огромни суми за придобиване на собствеността на набелязаните парцели.
Силистренският инженер обаче не се предава. Той изпраща копия от чертежите на кметовете на Варна и Хасково, както и на Силистра – д-р Юлиян Найденов. През това време се сдобива с видеоклипове на 10-те най-големи фонтана в света и вижда, че е на прав път, но решава да увеличи мащабите на замисленото от него съоръжение и започва препроектирането му, за да стане най-голямото на Балканите. Според предварителните му намерения, бъдещият фонтан ще бъде оборудван от най-големия в света концерн за строителства и проектиране на подобен вид съоръжения – германският „OASE“, съобщава paralel44.com.
„Вече съм на финала и след като приключа с чертежите, смятам да ги публикувам в интернет, за да мога да намеря по-лесно инвеститор, а освен това съм започнал създаването на публично-частно дружество, чрез което да се съберат необходимите средства. Разчитам и на български общини, които могат да помогнат най-вече с подходящ терен за строителството на фонатана“, споделя инж. Грозю Грозев. „Разбира се, моето най-голямо желание е фонтанът да бъде построен в Силистра, но все пак всичко опира до финансовите ресурси“, споделя той.
Грозю Грозев е бивш началник на Конструкторския отдел на бившия Лесопромишлен комбинат /ЛПК/ в Силистра и негов бивш главен инженер. В продължение на 10 години е управлявал собствена инженерингова фирма за проектиране и маркетинг на машини и съоръжения. Зад гърба си има проектирани стотици машини и поточни линии, автор е на десетки рационализации и две изобретения.