Започват изкопните дейности до резервата „Дуросторум-Дръстър-Силистра“

Младежи се организират в граждански патрули, за да пазят археологията

От понеделник започват изкопни дейности в източната част на Дунавския парк по проекта за водния цикъл и изграждането на пречиствателна станция, съобщиха от общинската администрация в Силистра. Оттам поясниха, че ще се копае в алеята между паметника на първия силистренски кмет кап. Георги Мамарчев и „Танка“ – продължението на ул. „Дочо Михайлов“. От общината в Силистра предупреждават, че движението в тази част на дунавския град ще бъде затруднено, заради преминаването на строителни машини и техника по улиците „Москва“, „Кап. Мамарчев“ и „Гено Чолаков“, пише paralel44.com. „Призоваваме жителите на Силистра да не паркират колите си на тези улици и в зоната около търговския комплекс „Централ парк /МОЛ-а/“, апелираха от общината.
Това е най-чувствителният и в същото време много опасен момент от реализацията на проекта за водния цикъл и изграждането на пречиствателна станция в Силистра. Големите притеснения са заради очакваното намиране на много богат културен пласт и също така изключително богата археология, свързана с археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, който се намира в непосредствена близост.
Историци от Силистра заявиха, че е напълно възможно по време на изкопните дейности по проекта на това място да бъде открито древно капище, продължението на крепостната стена, елементи от инфраструктурата на Дуросторум-Дръстър-Силистра, както и важни артефакти, даващи богата информация за живота на хората по онова време. „В началото министър Вежди Рашидов забрани изкопните дейности да са правят с каквато и да е техника, а само на ръка. След многократни срещи и разговори, в които обяснихме, че това е много трудоемко и ще се нарушат сроковете по договора, той се съгласи да се копае с техника, но бавно и внимателно, и под постоянното наблюдение на екипи от археолози и историци“, разкриха специалисти от общината в Силистра, ангажирани по проекта за водния цикъл.
Междувременно стана известно, че с началото на изкопните работи около археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ млади хора от Силистра ще се организират в граждански патрули, за да следят строителните процеси. Това съобщиха пред Паралел44 няколко младежи. По думите им, те ще имат готовност веднага да алармират медиите, както и съответните държавни комисии и институции, ако забележат, че се нарушава или унищожава богатото културно и археологическо наследство на Силистра, каквото се очаква да бъде намерено там. „Нашите притеснения са свързани със спомена около строителството на МОЛ-а, когато пак беше открита много богата археология, част от която бе наранена и заради това решихме да се организираме в такива граждански патрули“, споделиха младите силистренци. Очаква се тяхната инциатива да бъде подкрепена от много жители на дунавския град.