Райфъла: Не съм бягал, не съм виновен!

Въпреки всичко съдът го остави за постоянно зад решетките

Не съм бягал от полицията и не съм извършил това, в което ме обвиняват. Това заяви в съдебната зала Атанас Червенков Райфъла, който обжалва днес в съда задържането си в ареста.

Пред съда той посочи, че не е скачал през терасата при ареста си, а че бил в двор на къща. Когато полицаят дошъл да го задържи, му казал „А, точно ти ми трябваше“, а той дори сам пристъпил към него и казал „Добре, тук съм“. Райфъла настоява постоянният му арест да бъде заменен с домашен или с парична гаранция. Същото поиска и съпроцесникът му Васил Василев.

Въпреки пледоарията на адвокатите на Райфъла Татяна Каменова и Менко Менков съдът остави Райфъла в ареста за постоянно. Първоинстанционният съд правилно е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемите, пише в съдебното решение. Те са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрият и извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.