Засилват превантивните мерки срещу птичи грип в сливенско

В областта няма заболели от инфлуенца птици

На заседание на Областната епизоотична комисия бе решение да бъдат свикани незабавно общинските епизоотични комисии, за да се набележат по места конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на заболяването. Към момента за територията на област Сливен не са открити заболели птици, но превантивните мерки се засилват, информират от Областна администрация Сливен.
Разпоредени са проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства. Към собствениците и управителите на птицевъдни обекти има ограничения относно излизането на птиците извън дворовете, изисква се пълно ограничаване на контакт на домашни птици и храната им с диви птици, храната следва да се съхранява в закрити помещения. Забраняват се изложби, пазари и други видове събирания на домашни птици в областта, както и лова на пернат дивеч.
Заседанието на Областната епизоотична комисия бе под председателството на заместник областния управител Камен Костов. Причината за свикване на заседанието бе откритият в област Бургас случай на къдроглав пеликан, покосен от птичи грип и установеното няколко дни по-късно огнище на птичи грип сред домашни птици, отново на територията на област Бургас.
Д-р Веселин Василев от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ – Сливен) разясни клиничната картина на заболяването, както и основните превантивни мерки, които трябва да бъдат взети от институциите и гражданите, за да се сведе до минимум възможността от пренасяне на болестта, особено сред домашните животни.
Призовават се гражданите и фирмите, занимаващи се с птицевъдство, да бъдат внимателни и да спазват указанията за превенция.
Сигнали за повишена смъртност при домашни птици или открити трупове на диви птици можете да подавате на 044/624941; 0878/752570 или на RVS_20@nvms.government.bg