Казанлък става домакин на международен конгрес по тракология

През септември 2017г. градът на розите ще посрещне учени от цял свят

Това стана ясно на проведена днес среща на кмета на община Казанлък Галина Стоянова с доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН), с проф. д-р Светлана Янакиева от Центъра по тракология при БАН и проф. д-р Тотко Стоянов от СУ „Св. Климент Охридски“. 13-ият международен конгрес по тракология ще се проведе през м. септември 2017 г., а съорганизатори са НАИМ при БАН, Центърът по тракология при института по балканистика с Център по тракология – БАН и СУ „Св. Климент Охридски“. Първият конгрес по тракология е проведен през 1970 г., а преди Казанлък домакини на този висок форум са Истанбул, Амстердам, Тарговище (Румъния) и др. градове.
След срещата в Историческия музей „Искра“ доц. д-р Христо Попов в присъствието на заместник-кмета на община Казанлък Петър Косев, на директора на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, на своите колеги и на граждани представи две изложби. Това са експозицията „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“, която е част от програмата, посветена на децата и която чрез игрите пренася съвременния човек в света на детето в древността. Представените находки са от фонда на НАИМ при БАН.
Втората изложба, която е изключително въздействаща, носи заглавието „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“. Изложбата е посветена на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (починал 1014 г.). На 24 табла атрактивно е представено драматичното време на цар Самуил. За любознателните посетители е предвиден и 25-минутен филм, който ни връща към славната и трагична епоха на един от най-великите български владетели. И двете изложби гостуват на Казанлък от НАИМ при БАН.