Музеят си върна конфискувани препарирани птици и яйца

Животът

06-02-2015, 10:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Условна присъда за смърт на пътя

Делото за кражбата на британеца Рос е знаково за българската природозащита

В изпълнение решение на бургаския Окръжен съд, в Природонаучния музей Бургас пристигнаха иззетите веществени доказателства по знаковото за българската природозащита дело срещу британския гражданин Ян Фредерик Рос.

Конфискувани в полза на държавата бяха замразено земеродно рибарче, препарирани птици от видовете средна бекасина, малък ястреб, обикновен мишелов, обикновена сойка, земеродно рибарче, 16 броя яйца на различни видове, едно от които на световно застрашения вид белоглав лешояд (Gyps fulvus), както и екипировка за катерене по дървета с цел събиране на яйца.

В края на миналата година делото приключи с извънсъдебно споразумение като съдът наложи наказание от 5000  лв. глоба и 6 месеца лишаване от свобода, които бяха заменени с три годишна условна присъда за англичанина, добре познат на британските власти, осъждан и преди за подобни престъпления във Великобритания и Шотландия. 

Делото срещу британския колекционер се превърна в знаково, тъй като бе първото с ефективна присъда дело за ограбване на гнезда в България. Преди това са водени дела за трафик на птици и влечуги в нарушение на Конвенцията CITES (за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора), но до присъди не се е стигало.

За делото се заговори и при възникналия спор между природозащитни организации и сценаристите на комедийния сериал „Столичани в повече”, като се наложи едните да обясняват, че това е художествена измислица, а другите, че не мъжка сила, е сериозно стомашно неразположение или орнитоза, са по вероятният ефект от консумирането на яйца на диви птици.

Придобитите веществени доказателства по делото срещу Ян Рос ще бъдат заведени във фонда на бургаския Природонаучен музей и ще бъдат използвани в образователните дейности и работата най-вече с ученици и децата от еко-клуб „Вая” за възпитаване на уважение към природата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен