Трият ЕГН-тата от ученически бележници

До 100 бона глоба грози просветния министър, ако не спази изискването

ЕГН-тата в ученическите документи трябва да бъдат премахнати от следващата учебна година. Това е решила Комисията за защита на личните данни, като задължава просветния министър да изпълни разпореждането им и да издаде заповед до 26 февруари 2015 година, иначе го грози глоба до 100 000 лева, пише "Монитор".
Задължително предписание е издадено от 26 ноември 2014 г. до министъра на образованието и науката в качеството му на администратор на лични данни.
Според комисията разпореждането важи за личната ученическа карта, ученическата книжка и ученическата книжка за задочно обучение.
Задължителното предписание следва да бъде изпълнено в срок от три месеца, считано от датата на съобщаването му, като за неговото изпълнение е необходимо писмено да се уведоми Комисията за защита на личните данни и да се предоставят доказателства относно изпълнението.
В случай че задължителното предписание не бъде изпълнено в указания по-горе срок, на просветния министър ще бъде наложена глоба от 10 000 до 100 000 лв.
В отчета за 2014 година на Комисията за защита на личните данни рекордьори по жалби за некоректно използване на информацията са политически партии с 549 сигнала срещу тях.
Телекомуникационните компании са предизвикали 137 жалби, а срещу банки и кредитни институции има 36 жалби.
В сравнение с изминали години се наблюдава увеличаване на жалбите, насочени срещу съдилища, прокуратури, частни съдебни изпълнители, нотариуси, пише още в отчета. Част от жалбите, насочени срещу даден съд, са с предмет обработване на лични данни по повод образувано съдебно дело.
Оплаквания има и срещу управителния съвет на сгради в режим на етажна собственост, като основното оплакване е насочено срещу поставянето на камери, които според жалбоподателите нарушават конституционните им права, пише още в отчета.