Карловци и кюстендилци заедно протестират в София

Апелативният съд гледа делото за Куршум джамия

Жители на Кюстендил и Карлово са се събрали на протест пред Съдебната палата в София, за да се противопоставят на намерението на Главното мюфтийство да придобие собствеността върху джамиите „Ахмед бей” и „Фетих Мехмед” в Кюстендил и „Куршум джамия” в Карлово. Протестиращите са категорични, че тези сгради са част от културно-историческото наследство на България. Те определиха намеренията на Главното мюфтийство да придобие собствеността върху имотите като провокация. На протеста присъстват кметът на Кюстендил Петър Паунов и кметът на Карловои д-р Емил Кабаиванов.

Десетки хора влязоха в Съдебната палата, за да чуят решението на Апелативния съд за съдбата на близо 10 джамии, които Главното мюфтийство си иска.  Делото беше отложено в края на октомври миналата година заради непредставени документи от защитата на мюсюлманското вероизповедание. 

Спорът за собствеността върху  „Куршум джамия” в Карлово, която е архитектурен паметник от 15 век, навлиза в последна фаза. Делото е за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства у нас. Очаква се изходът от процеса да реши спора за собствеността. Преди повече от две години сградата, която се водеше публична общинска собственост, неочаквано беше придобита по съдебен ред от Мюсюлманското вероизповедание в България. Пловдивският окръжен съд потвърди решението. Това провокира протести, които съпътстват почти всяко съдебно заседание.

Дела за общо над 90 имота е завело Главното мюфтийство в различни съдилища в страната.