Мечките в лесопарк „Липник” заложници на неизяснен казус

Жители на село Николово с жива верига осуетили преместването на животните в парка в Добрич

През април 2014 фондация „Четири лапи” има доброто намерение да съдейства на Министерството на околната среда и водите да премести кафявите мечки от мястото край Русе, където, според тях,  те се отглеждат неза конно, в зоопарка в Добрич. Това разказа за Ruseutre.bg, ръководителят на отдел „Комуникация” на фондация „Четири лапи”, Явор Гечев.

Той сподели, че идеята на Министерството на околната среда и водите е била да конфискува мечките от парка в местността „Липник” и те да заживеят заедно с мечката в зоопарка в Добрич, на 6 дка площ.

Опитите остават неуспешни заради организирани граждански протести на хората, които живеят в село Николово. Те образували живи вериги и ограничили достъпа до мечките. Според хората мечките се чувствали много добре и условията им за живот били хубави.

Гечев коментира, че земята, на която се намира парк „Липник” представлява инвеститорски интерес, но тъй като е държавна собственост не може да бъде застроявана. Според него общината в Русе използва това, че там трябва да се построи зоопарк, за да изиска заменка от държавата с друга земя и тя да стане общинска собственост. Към момента, обаче, „Четири лапи” нямат информация тази заменка да се е осъществила, което значи, че няма шанс да бъде построен и узаконен зоопарк.

„Отглеждането на защитен вид по този начин е не само незаконно, но и подсъдно и може да доведе до затвор за собственика”, добави Явор Гечев и допълни, че двете кафяви мечки са заложници на този казус свързан със собствеността на земята.

Гечев смята, че държавата в лицето на Министерство на околната среда и водите не предприема никакви мерки не само срещу този незаконен зоопарк, но и срещу останалите в България. Само 5 имат лиценз, другите независимо от това, че нямат и създават опасност за посетителите и за здравето и на другите животни, не се закриват.

„Това на практика е отказ на Министерството на околната среда и водите да спазва българското и общоевропейското законодателство. Условията в зоопарковете са регламентирани с европейска директива, която е трансформирана в нашето законодателство, но Министерството не я прилага” допълни Явор Гечев.

Грижата за мечките е отговорност на община Русе, която би трябвало да се води и техен собственик. Според Гечев на мечките им се осигурява прилична храна. Той поясни, че след април 2014 единственият ангажимент, който Община Русе е поела и изпълнила е разширението на клетката, но условията вътре остават крайно незадоволителни за двете животни.

Гечев изказа притеснението си, че кафявите мечки нямат осигурен постоянен ветеринарен лекар, който да следи здравословното им състояние. Нито такъв, който да отговаря за храната им и да има възможност да влиза и да почиства клетката. Няма охрана, всеки, по всяко време може да отиде там.

„Изложени са на голям риск, това, което ги спасява, е че се намират на отдалечено място от град Русе. Няма система за сигурност, която да гарантира това, че те няма да бъдат жертва на вандализъм. От друга страна, ако избягат, може и половин ден никой да не разбере, че са избягали” добави той.

На въпрос дали условията на живот влияят върху зимния сън на мечките, тъй като Бойка и Стенди не са заспали все още, Явор Гечев отговори така:

„В зоопарковете мечките много по–трудно заспиват зимен сън, защото рядко диетата им е съобразена с естествените им нужди. През есента те трябва да трупат огромна маса от 30 % над теглото си, за да могат да заспят зимен сън. Голяма част от мечките си копаят естествени бърлоги, но в зоопарк с бетонен под няма как да се случи това, както е и парка в Русе. От друга страна шумът от постоянните посетители също оказва влияние и пречи на спокойствието на животните”.

Гечев разказа, че преди време мечките в „Липник” са били четири. Възрастните били преместени преди време във Варна. Едната от тях починала в края на миналата година.

Преди три години Бойка от парка в „Липник” е оперирана в парка Белица. Заради „чудесните” условия, в които живее, си изкълчила крака.

„Към момента, до колкото ми е известно, зоопаркът в Добрич не може да предложи условията, които предлагаше миналата година за двете мечки. Бойка и Станди са лишени от възможността да живеят в нормални условия” добави Гечев.

Накрая той заключи, че борбата с незаконните зоопаркове в България трябва да продължи. Да бъдат закрити такива като този край Русе, които нямат шанс да бъдат лицензирани, и да преместят животните в други паркове.

Както Ruseutre.bg писа русенци се вдигнаха срещу незаконното отглеждане на мечките. Те инициираха петиция, която осъжда лошите условия, при които живеят двете животни в общинския лесопарк „Липник”. Към момента, петицията са подписали 1325 души. Те настояват мечките да бъдат преместени на място, подходящо за отглеждането им и отговарящо на нуждите им. Искат разясняване на обстоятелствата и условията, при които община Русе е настанила и отглеждала животните, и при установяване на закононарушение, виновните да понесат отговорност, както е предвидено в НК.