Излагат антики, заграбени от иманяри в Шуменско

Те обхващат времето от ІІ хил. пр. Хр. до ХХ век

Застрашени културни ценности, заграбени от иманяри по време на нерегламентирани разкопки в Шуменско, ще бъдат показани днес в РИМ-Шумен. Изложбата е озаглавена „Спасени реликви” и се открива тази вечер, съобщава радио Шумен. За първи път в залите на музея ще бъдат показани находки, спасени от ДАНС, МВР и прокуратурата. Артефактите се експонират във вида, в който са получени в хода на процесуалните действия. „Хронологически те обхващат времето от ІІ хил. пр. Хр. до ХХ век“, каза за Радио Шумен един от организаторите на изложбата археологът Юрий Йоргов.

„Има археологически находки, части от метален шлем, различни оръжия, върхове от стрели, накити. Изложили сме и едни металотърсач, който е типично местно производство. Има и една витрина с фалшификати на антични предмети“, обясни Юрий Йоргов.

Според някои проучвания, контрабандата с антики заема второ място в България по доходност след тази с наркотици. След приемането на новия Закон за културното наследство, влязъл в сила през 2009 г., в тази насока се работи особено активно. Шуменският музей е сред първите в страната по извършени експертни оценки на културни ценности. От една страна тази ангажираност е свързана с богатото културно-историческо наследство на Шуменския край, но от друга говори за високия професионализъм както на музейните специалисти, така и на разследващите и правораздавателни органи.