38 бездомни кучета са осиновени в София през януари

В район „Връбница“ отварят общински център за кастрация

Подадените сигнали до общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за бездомните животни в София, са намалели значително миналата година спрямо 2013 г., съобщи директорът на институцията Петър Киров. През 2014 г. са получени 597 сигнала по електронната система спрямо 756 през предходната година. Сигналите не били само за агресивни кучета, а и за загубени домашни любимци и за кастрации на дворни кучета.

За месец януари 2015 г. са заловени 295 кучета, като броят на кастрираните кучета е 211, съобщи "Фокус", позовавайки се на Киров, който днес даде отчет за дейността на предприятието. Върнати след кастрация са 157 кучета, а осиновени - 38.

Изразходвани са 89 012 лева, като 51 621 лева от тях са за вода, горива, ремонт на автомобилите, чипове, охрана, изгребване на септични ями, електроенергия, храна.

От миналата година Столичната община имала идея за създаването на общински кастрационен център, в който свободно гражданите да могат да водят и домашните си любимци. Той ще бъде в район "Връбница", като строителните и ремонтни дейности са приключени. Сградата е 400 кв.м. Очаква се оборудване и след това ще бъде регистрирана.