Преброяват бездомните котки

София е от градовете с най-много бездомни котки

В големите градове у нас е отчетен значителен ръст на популацията на  бездомни котки. Това показва проучване на информационната кампания за отговорно отношение към котките в България - ОКотки, предаде репортер на Sofiautre. Проучването е проведено в края на 2014 година, в 11 от най – големите общини в страната.

Столицата е от градовете, които най – отговорно са се отнесли към кампанията и най- подробно са отговорили на въпросите на ОКотки. От Столична община признават, че ръстът на броя на бездомните котки в последно време е значителен. Като причина те посочват и намаляването на популацията на бездомните кучета.

До сега в София не е правено преброяване на бездомните котки. Такова ще бъде направено тази година. След излизане на резултатите от преброяването експертите ще преценят каква е необходимостта от изготвянето на програма за разрешаване на проблема с бездомните котки.

Замърсяването и преносът на зарази са основните проблеми, които бездомните котки причиняват. Мярката, която предприема Столична община към момента е основно кастрация. През 2011 година фондация „Четири лапи” съвместно със Столична община и няколко ветеринарни клиники са започнали проект за кастрация на бездомни котки, като от тогава са кастрирани около 6300.

В град като София е доста трудно преброяването на бездомните котки, тъй като архитектурата в центъра е доста по – различна от тази в малките градове. Има доста затворени междублокови пространства, където на пръв поглед не се виждат котки, но всъщност броят им може да е значителен. Това често става причина и за междусъседски спорове.