В 39 от пешеходните подлези в столицата е осигурена охрана

Изграждат видеонаблюдение в подлези на „Цариградско шосе”, булевардите „Черни връх” и „Пенчо Славейков”

Пешеходните подлези в София са 82. От тях 15 се поддържат от „Метрополитен”, Общинско предприятие Стара София и частни дружества. Подлезът при гара Подуяне е собственост на НКЖИ (под ареала на гара Подуяне). Останалите се стопанисват от съответните райони на Столична община, на чиято територия са разположени. Това съобщиха за Sofiautre от Столична община.

В 39 пешеходните подлези е осигурена охрана – видеонаблюдение или охрана на място.

През последните пет години със средства, осигурени от Столична община, основно са ремонтирани 47 пешеходни подлези на територията на града. През миналата година в програмата за основен ремонт и изграждане на подлези са включени 13 подлези, като бяха ремонтирани пешеходния подлез под бул. „Драган Цанков” и трасето на метрото, свързващ ж.к. „Изгрев” и ж.к. „Изток”, 5 подлеза по бул. „Ботевградско шосе”, подлезите на бул.”Цариградско шосе” – „Царевец” и при Окръжна болница, започна работа по подлезите на бул. „България”, като 4 от тях са ремонтирани и по останалите продължава да се работи. Изграден бе и нов пешеходен подлез при кръстовището на Семинарията.

През тази година изпълнението на програмата за ремонт и реконструкция на подлезите в столицата продължава. Екип на дирекция „Транспортна инфраструктура” съвместно с кметовете на райони ще определи подлезите, които ще бъдат ремонтирани през 2015 година. Заложено е и изграждане и присъединяване на подлези към системата за видеонаблюдение като са включени подлези на бул. „ Цариградско шосе”, бул. „Черни връх” при хотел Хемус  и на бул. „Пенчо Славейков”. По предложение на кметовете на райони ще бъде разгледана възможността за осигуряване на охрана на място или с камери и на други подлези в София.