Лазаров би отбой за "Червеи": Може да са подслушвали през главата ми

Главният секретар призова всеки, който има данни за разработката, да ги предостави на МВР

Ден след като категорично отрече, да е имало разработка "Червеи: и протестиращите срещу кабинета "Орешарски" да са били подслушвани в продължение на 300 дни, главният секретар Светлозар Лазаров би отбой по темата. Въпреки че по закон главсекът знае и дава зелена светлина за всяка крачка на оперативните служби, той се измъкна от ситуацията, като заяви, че подобна разработка като „Червеи“ може да е била проведена през главата му.

Лазаров заяви, че няма информация протестиращи да са били подслушвани в рамките на такава разработка. След това обясни, че няма отношение към дейността на служба "Сигурност" в МВР, където тече проверка за нерегламентирано използване на СРС.

Много ми се иска действително, ако някои има такива данни, незабавно да ги предостави на компетентните органи, да се извършат съответните проверки, за да се изясни обективната истина. Темата „Специални разузнавателни средства“ е изключително чувствителна и трябва да бъде чувствителна. .Действително, ако има такава хипотеза, трябва ясно, точно и конкретно да бъдат посочени лицата, които, евентуално, са създали условия за ограничаване гражданските права на хората. Светлозар Лазаров не изключи обаче възможността, подобна операция като „Червеи“ да е проведена и без негово знание. Той смята, че ако се окаже, че подслушване е нямало, не бива повече да се облъчва обществото и да се поставят под съмнения действията на служителите в МВР.