Над 100 бойци от 22 клуба се включиха в държавното първенство по муай тай

Министърът на младежта и спорта награди призьорите

"Мога да кажа с наистина голяма доза отговорност и гордост, че българските състезатели по муай тай са едни от най-добрите в Европа и много добрите в света". Това каза пред bulgariautre.bg председателят на Българската конфедерация по кик-бокс и муай тай и почетен консул на Кралство Тайланд у нас Виктор Меламед.

През уикенда във Варна се проведе Държавното първенство по муай тай, на който бе определен съставът на националния тим, който ще участва на Световното първенство след месец в Банкок (Тайланд) от 10 до 18 май. В държавното първенство се включиха над 100 бойци от 22 клуба. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди част от призьорите.

"Има ли сме и първенства с много повече участници, но тази година поради факта, че наистина търсим най-добрите за световното първенство, самите клубове направиха една предварителна селекция, и изпратиха тези от своите състезатели, които считат, че наистина са готови за националния отбор", каза Виктор Меламед.

"Получи се изключително качествен, оспорван и атрактивен шампионат пред погледа на националния треньор Димитър Топалов. Той имаше за цел да открие достойни заместници на някои от най-титулуваните ни бойци като Костадин Костов и Владимир Вълев например, които няма да участват на първенството на планетата през тази година. Истина е, че най-титулуваните ни спортисти, така да се каже, мина техния пик. И повечето от тях
започнаха да се занимават с професионална дейност или с треньорска дейност. Слава Богу обаче, точно те издърпаха и доведоха до едно изключително добро ниво една нова млада смяна от състезатели, които смятаме, че ще продължат техния път", сподели Меламед и поясни, че през миналата година националният ни тим по муай-тай стана отборно европейски шампион, а на световното завърши на трето място.

"Убеден, че ще бъдем пак сред първите три сили в света", сподели Димитър Топалов, треньор на националния отбор по муай тай.

Стоян Копривленски и Кристиян Георгиев са сред най-големите ни надежди за златни медали от предстоящото световно първенство. Копривленски е трикратен европейски шампион и медалист от световно.

Кристиян Георгиев пък днес се изправи срещу Димитър Илиев в мач за определяне на състезателя в кат. 86 кг. Двубоят бе извън програмата на държавното първенство по муай тай в Първа езикова гимназия. След трирундов мач с 4:1 съдийски гласа победител стана Кристиян, който ще участва на шампионата на планетата. Негов личен треньор е Владо Вълев-Питбула.

"Имаме още един месец подготовка. Надявам се вече към края да съм във върхова форма. Естествено гоним титлата. Винаги отиваме за първото място. Надявам се да нямаме травми или някакви други препятствия", сподели Кристиян Георгиев.

Вижте какво казаха двамата състезатели:

ВИЖТЕ ВСИЧКО, КОЕТО КАЗА КРАСЕН КРАЛЕВ: