Рибарите на бунт, започва събаряне на домовете им

Мисия Бургас

09-02-2015, 12:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 11 млн. лв за реконструкция на пристанището в Ченгенето

Повече от 44 години проблемите със законността на Рибарското селище са актуални

На 20 февруари се подновява събарянето на къщи в рибарското селище, съобщи Димитър Янчев, председател на местното сдружение „Морски сговор". Заповедта за това е на Регионалното министерство и ДНСК.

Поканите за доброволно изпълнение са от 4 февруари тази година. На 20 февруари се планират за премахване 5 къщи, за месец март - 17 къщи, а за месец април - 20 къщи. Ако собствениците не изпълнят поканите за доброволно премахване в 15-дневен срок, то постройките им ще бъдат съборени принудително.
Според Димитър Янчев законът не предвижда глоби за неизпълнение на заповедта за премахване, но самото събаряне на жилището, което за някои от тях е единствено, както и загубата на инвентар е достатъчно стресиращо. „Много голяма част от хората няма къде да занесат покъщнината си, няма и къде да сложат лодките си. След това ще дойдат циганите, ще разграбят всичко, както се е случвало", коментира той. 
Рибарското селище бе включено в Подробния устройствен план и за това има решение на Общинския съвет в Бургас през 2011 г. Въпреки обещанията, няма нито една узаконена къща там. Според плана на общината в рибарското селище трябва да се изгради още един канал, да се направят улици, мястото да се електирифицира и да се изгради канализация. В момента всичко това е незаконно. Идеята е право на къща в селището да имат рибарите с регистрирани лодки, а за самите постройки трябва да има единен проект. 
В следващите дни рибарите ще обмислят дали да предприемат някакви протестни действия.