Новото отделение в УМБАЛ "Свети Георги", което ще замества Белодробна отваря врати на 4 март

Държавата вложи 1.5 млн. лв и в него има 38 легла

Новото отделение по фтизиатрия в УМБАЛ "Свети Георги", което ще поеме  функциите на Белодробна болница, трябва да отвори врати на 4 март 2015 г. Това съобщи за Радио Пловдив изпълнителният директор на Университетската болница проф. Карен Джамбазов.

По думите му отделението е напълно готово, има всички разрешителни и остава само да се подпише договора за дейност с Министерство на здравеопазването. 

Припомням, че държавата вложи 1.5 млн. лв в отделението и в  него има 38 легла, а в случай на епидемия капацитетът може да достигне 45. Според проф. Джамбазов новото звено ще може да поеме всички пациенти на  Белодробна болница. Относно персонала и лекарите, които ще работят в отделението, проф. Джамбазов обясни, че  в универистеската болница има достатъчно свободни места за всички медици, които желаят да практикуват. 

Припомням, че в края на миналата година кметът на Пловдив Иван Тотев обясни, че досегашната Белодробна болница, чиято съдба бе повод за много скандали през годините,  ще  стане отделение към друга болница, най-вероятно МБАЛ "Свети Пантелеймон", като част от лекарите и медицинските сестри ще запазят работните си места. 

Болница "Кудоглу" има дълг от 4 млн. лева, който Община Пловдив погасява вече две години. Всеки месец болничното заведение генерира нов дълг от 60-65 хил. лв, а сагата с нейното закриване, преместване и пребазиране не се реши от няколко ресорни министри. Въпреки, че пловдивския Общинският съве гласува решение за закриване на дейността  и пребазиране, съдбата й може да реши единствено здравният министър Петър Москов. 

Ще бъде ли отнето разрешението за медицинска дейност на Белодробната болница в Пловдив и какво ще се случи с това лечебно заведение? Този отговор настоява да получи  и пловдивският депутат от БСП Георги Търновалийски, който е подготвил питане до министър Москов. Търновалийски предупреди, че отнемането на разрешението за медицинска дейност на болница „Кудоглу” ще има сериозни последици за здравето на пловдивчани, на жителите на областта и на цяла Южна България.