Радан Кънев: Съпротивата срещу съдебната реформа е изключително силна

Има готовност партиите в РБ да излязат с единна листа за кметските избори в Добрич

Усилието за реформа в правосъдието ще бъде изключително трудно, донякъде – заради нуждата от промяна в Конституцията по някои въпроси. Това заяви в ефира на радио „Добруджа" лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му съпротивата срещу реформата ще бъде изключително силна. Това в момента е битка на Давид и Голиат, но пък зад реформата стоят всички българи. Затова всички политици, които биха сложили прът, трябва сериозно да се замислят за цената, която ще платят, каза депутатът от реформаторския блок. Той бе категоричен, че ще бъдем стабилна държава, когато направим съдебната реформа. Кънев е убеден, че атаките както срещу него, така и срещу здравния министър идват, защото казват истината.
В политиката влезе поколение, което не е участвало в съставянето на тези лобита на ВСС, нито по някакъв начин може да бъде уплашено с познатите механизми на сплашвания. Ние сме от скоро в политиката. Целият ни политически живот е преминал в опозиция, така че няма за какво да бъде пипнати и затова можем да си позволим да говорим много откровено, каза още Радан Кънев. По думите му подкрепата от колегите му юристи е много силна, но хората искат повече. Редовите юристи, които най-много страдат от това и знаят отлично колко е важно да се случи реформата и неслучайно стигнахме дотам съдии да надигат глас публично – нещо, което не е обичайно. На хората им писна да ги мачкат и да ги настискат, коментира още тъмносиният лидер. Според него целите на министър Христо Иванов са ясни, но несигурността се дължи на това, че в рамките на Народното събрание не са си казали мнението кои въпроси се нуждаят от промяна в Конституцията, наложителна ли е такава промяна и готови ли сме да съберем мнозинство за нея. ДПС е еднозначен противник на съдебната реформа. То е защитник господар на статуквото в съдебната система, каза още депутатът. Според него местните избори могат повод за дестабилизация на всяко едно управление, но смята, че доверието между партньорите расте.
Според Кънев на места може да има коалиране между Реформаторите и ГЕРБ, „ако това е единственият вариант да преборят БСП и ДПС. Той обаче изключи подобно коалиране в Добрич, защото тук ГЕРБ има сериозно представителство и нямат нужда от коалиране.
Председателят на ДСБ съобщи, че има готовност партиите в Реформаторския блок да излязат с единна листа в Добрич. Целта е да предложим силна листа и да започнем да възстановяваме доверието. В Добрич десницата е в криза от години, нямаме депутат, коментира Радан Кънев.