Петкова: Много сериозно ще се работи по изграждането на газови връзки

Особено внимание ще бъде обърнато на интерконектора с Гърция

Основният приоритет на ЕС, свързан с енергетиката, е сигурността на доставките. Ето защо страните-членки на ЕС ще работим много интензивно за това да име диверсификация както на източниците, така и на маршрутите. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, предаде репортер на Bulgariautre. Министърът поясни, че много сериозно ще се работи по изграждането на интерконекторни връзки.

„Особено внимание ще обърнем на  интерконектора с Гърция. В последните два месеца има много сериозно раздвижване в развитието на този проект. В бюджета на страната за 2015 г. е потвърдена държавна гаранция от 80 млн. евро, което е достатъчно доказателство за нашите изключително сериозни намерения по отношение на този проект. В сряда ще бъда в Баку, където ще се проведе консултативен съвет във връзка с изграждането на южния газов коридор. Надяваме се до 2019 г. да се случат нещата, свързани с гръцкия интерконектор”, посочи Петкова.

Министърът посочи, че на срещата с европейските ни партньори за газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа правителството е представило презентация, свързана с предложенията за изграждане на газов хъб на територията на България. „Нашите европейски партньори ще извършат съответните анализи във връзка с нея и се надяваме на следващата среща през юни да имаме ясен отговор каква е тяхната визия по отношение на това наше предложение. По първоначални данни, прогнозните стойности, които показа нашият анализ, са около 2,2 млрд. евро. Ще кандидатстваме за европейско финансиране, може и по плана „Юнкер”, и ще търсим и други източници за финансиране по програми на ЕС, ако тази идея се осъществи”, поясни Теменужка Петкова.

Енергийният министър добави, че е необходимо да имаме и собствено хранилище, каквото е това в Чирен, където ще бъде необходимо да се направи разширение. „Целта ни е той да достигне до 1 млрд. куб. метра газ. Нашата газопреносна инфраструктура е снабдена с 10 компресорни станции, което е изключително важно. В България са налице всички предпоставки, за да се случи газов хъб”, заключи министър Теменужка Петкова.