Гражданска защита: Няма опасност от заливане на село Трилистник

Нивото на река Стряма все още е високо

"Постепенно се възстановяваме от обилните валежи. В цялата страна обстановката е нормална и спокойна", съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД на „Пожарна безопасност и защита на населението”. „Известно изключение прави река Стряма. Към момента нивото е доста високо. Аз и моите колеги смятаме, че няма опасност от заливане на село Трилистник, но така или иначе кметът организира дежурство и ако е необходимо, ще изпратим помощ”, заяви гл. комисар Николов.

Той обясни, че причините за това наводненията да се случват, са комплексни. „От една страна е природата – наистина такива интензивни валежи не се случват толкова често. От друга страна е безспорно лошото поддържане на коритата на реките, неправилното изхвърляне на сметта. Може би доста често е и неправилното строителство – в коритата на реките, непосредствено, заплашено от заливане. Не на последно място е необходимо по-добре да поддържаме изградената инфраструктура – диги, стени на микроязовири”, поясни главен комисар Николов.

Николов допълни, че в тази връзка смята, че има воля и нещата ще бъдат решени. „Периодът обаче, в който ще бъдат решени, не мога да прогнозирам. Освен организация и воля, ще се необходими и значителни финансови средства за реализиране на тези проекти”, каза още гл. комисар Николай Николов.