Реформата в МВР ще направи системата по-ефективна

Промените не облагодетелстват администрацията, според зам.-министър Красимир Ципов

Реформата в МВР не облагодетелства администрацията. Предвидените промени повишават ефективността на работата на системата. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов за Радио „Фокус”. Той допълни, че ще има повече униформени полицаи на улицата, които да противодействат на престъпността, особено в малките населени места. Предлаганите промени предвиждат част от чиновниците в системата да работят с по-различен статут от този на униформените служители. „Предлагаме последователен модел, който е предложен още през 2009 г. в предизборната кампания на ГЕРБ и следваме стъпките, очертани тогава”, обясни Ципов.

Той посочи, че са били проведени десетина срещи с представители на синдикалните организации по различни въпроси от средата на ноември 2014 г. до момента. „По никакъв начин не могат да бъдат подкрепени с факти техните твърдения, че липсва диалог между тях и властта”, категоричен бе Красимир Ципов.

По отношение на недоволството на пожарникарите, той увери, че ще бъде намерен консенсус. Заместник-министърът подчерта, че пожарникарите ще получат ново оборудване, ще продължат и програмите за обучение, така че да бъдат постигнати резултати в разрешаването на проблемите в сектора.