Нов грип пристига от Гърция

Втора вълна вируси удря след студа

Грипът изобщо не си е заминал, както се надявахме тези дни заради спадналата бройка на болните у нас. Студът е замразил бацилите, но още при следващото поредно за тази зима „пролетно" затопляне ще запъплят отново, коментира за „Всеки ден" специалист микробиолог. Втора вълна грип е почти сигурна заради нападналия ни много упорит щам.

Дори и в България вирусите да отшумяват в момента, има комшийска заплаха, пише "Всеки ден". В Гърция, където също на места има сняг, но температурите не се сринаха под нулата, грипът процъфтява. „Почти сигурно можем да очакваме нова атака от юг", прогнозира докторът.

Междувременно Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Атина разпространи информация, че сезонният грип е отнел живота на 36 души в южната ни съседка. А гръцките лекари продължават да апелират пациентите, страдащи от симптоми на грип, да се лекуват. Вирусната вълна на 3-4 часа път от нас заема тревожни тенденции. Близо 100 пациенти са стигнали и до реанимация от началото на епидемията в Гърция. Като почти половината все още са под наблюдение. Гръцките лекари масово бият тревога към по-уязвимите групи, особено по-възрастните хора, децата и хронично болните да бъдат много внимателни заради тежки усложнения от грипа.

У нас в момента от 167 на 10 000 души болните са паднали на 140 на 10 000 през последните дни, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. „Това може да е и затишие пред буря", застрахова се източникът на „Всеки ден" - микробиолог от този център. Той подчертава, че основният вирус, който ни заразява тази зима А(H3N2) - известен като „Тексас", „Масачузетс" или „Хонконг", се е оказал много по-упорит мутант от обичайното, още повече че не е залегнал и в противогрипните ваксини.

Всеки щам си има особеностите, които няма как да се предвидят, сочат епидемиолозите. Но е сигурно, че тази година грипът удари много хора у нас, като пикът при първата вълна е продължил не една-две седмици, както е обичайно, а повече от месец. Освен това вирусът мутант тръшкал на легло пак необичайно - вместо горе-долу за седмица, често и двойно повече.

Дори и да няма втора вълна от епидемии на места, и в момента много вируси, различни от грипните, продължават да мъчат у нас. Само през миналата седмица немалко хора са се разболели от така наречения респираторно-синцитиален вирус, който удря долните дихателни пътища - белия дроб. Бацилът е много неприятен, защото често води до усложнения като възпаление на бронхите и ушите, до остри алергични ларингити и бронхити. Заради това инфекциите с него минават доста по-трудно, отбелязват специалистите.