3415 американци са се отказали от гражданството си през 2014 г.

Данъците и законът FATCA са основните причин, които карат хората да предприемат тази крайна мярка

Политиците в САЩ се концентрират основно върху всички чужденци, които искат да станат американци, но вероятно би трябвало да помислят и за всички американци, които стават чужденци, пише CNBC.

Според последните данни от Министерството на финансите на САЩ, рекордните 3 415 американци са се отказали от гражданството си през 2014 г. За сравнение, техният брой през 2013 г. е бил 2 999 и повече от три пъти по-малко през 2012 г., съобщава profit.bg

Според някои данъците са основната причина американците да напускат родината си, но това е само една от причините. Голяма промяна в политиката, която кара хората да се отказват от американското си гражданство, е законът FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), който има за цел да ограничи избягване на данъчно облагане от страна на американските данъкоплатци, които разполагат с офшорни активи.

Според закона чуждестранните банки трябва да уведомяват за клиентите си американци със сметки, в които има над 50 000 долара. Банките, които не сътрудничат, пък могат да не бъдат изолирани от щатските пазари.

Така американците, живеещи в чужбина, между които и такива, които никога не са живели в САЩ или пък имат далечна връзка със страната, сега са подложени на още по-голям натиск да подават подробни данъчни декларации и да плащат данък върху доходите си в чужбина.

Програмата имаше за цел да улавя по-заможните американци, които укриват данъци в чужбина. Едно от неволните последствия от нея обаче бе това, че тези американци просто вече се отказват да бъдат американци.