Казанлък представя оригинална установка за варене на розово масло

Общината е акцент в Международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2015“

За поредна година Община Казанлък е един от основните участници в Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“, което ще се проведе в София от 12 до 14 февруари 2015 г. Като център на един от 9-те туристически района, Казанлък ще постави акцент върху дестинацията „Долината на розите и тракийските царе“.
На туристическото изложение ще бъдат представени емблематичните фолклорни ритуали „Розобер“ и „Розоварене“ с участието на ИМ „Искра“ и танцьори от ансамбъл „Арсенал“. По време на борсата Община Казанлък ще покаже оригинална установка за варене на розово масло – „гюлпана“, а гостите на щанда ще бъдат посрещани от млади розоберачки в народни носии.
Традиционният Празник на розата в Казанлък отбелязва през 2015 г. своята 112-годишнина и привлича гости и туристи с атрактивното си и изпълнено с ухание на маслодайна роза Карнавално шествие и незабравимите преживявания по време на спектаклите „Розобер“ и „Розоварене“ в самите розови градини.
След археологическите открития през последните 20 години районът на Казанлък бе наречен и Долина на тракийските царе. Тук се намира най-голямата и най-добре запазена в България тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО. Идентифицирани са почти 1000 тракийски могили. В община Казанлък могат да бъдат посетени седем тракийски гробници и храмове, както и древната тракийска обсерватория - мегалита „Вратата на Богинята” над с. Бузовград.
Съчетанието от маслодайна роза и уникална тракийска култура привлича многобройните посетители в Казанлъшкия регион и този интерес е в основата на създаването на Празниците в Долината на тракийските царе, които се провеждат в края на м. август.
През 2014 г. Община Казанлък спечели специалното отличие на изложението „Ваканция и СПА Експо“ – Грамота за успешно развиваща се дестинация за фестивален туризъм.