Според кардиолозите и студът е опасен за сърцето

При грипни епидемии зачестяват случаите на сърдечните болежки

При много студено време е добре сърдечноболните пациенти да избягват прекалени разходки навън и да не излизат, ако не се налага спешно, каза началникът на Отделението по кардиология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен д-р Силвия Сюлемезова. Тя допълни, че хората не бива да се стряскат и паниката е излишна, а е добре да се вземат превантивни мерки. Специалистът съветва сърдечноболните пациенти да се ваксинират срещу грип, да се пазят от простуда и да избягват местата със струпване на много хора по време на грипни епидемии и завишена вирусна заболеваемост.
„Всяко възпалително заболяване влошава протичането на застойната сърдечната недостатъчност и това може да предизвика допълнително лечение и постъпване в болница. Исхемичната болест на сърцето се влошава от излагане на студ, може да се провокира исхемичен пристъп или да се увеличи честотата на исхемичните пристъпи”, каза д-р Сюлемезова. В сливенската болница няма рязко увеличаване на броя на пациентите с остра исхемична болест на сърцето.
По принцип, по време на грипните епидемии зачестяват случаи на влошена сърдечна недостатъчност, на острите миокардити, които при хронично сърдечноболни и при възрастни хора, протичат тежко. Д-р Сюлемезова подчерта, че при сърдечносъдовите заболявания е важна профилактиката, която включва здравословно хранене, повече движение и редовни профилактични прегледи.