Общината с извънсъдебна спогодба с близките на убития от дърво Пейо

Животът

13-02-2015, 11:00

Снимка:

снимка, burgasutre.bg, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Семейството на премазания от дърво Пейо иска 600 хил. кръвнина

Семейството на зиганилото в бурята в Бургас момче поиска над половин милион кръвнина от администрацията през април 2013

Да бъде сключена извънсъдебна спогодба със семейството на убития пред идве години от падналото дърво в буря в Бургас Пейо Янчев предлага кмета Димитър Николов.

Той е входирал докладна записка, която ще бъде разгледана на предстоящата в края на месеца втора за годината сесия на общинския съвет в Бургас.

Сума по спогодбата, която общината трябва да плати като обезщетение за причинени неимуществени вреди от смъртта на младия мъж на семейството му, е 554 293 лева.

От нея става ясно, че спогодбата е съгласувана с ищците по делото, които са съгласни с посочените размери на обезщетения, срокове и начин на получаването им. 
Ако бъде сключено споразумението, делото, насрочено за началото на март в съсда ще бъде прекратено. 
Ако се постигне извънсъдебна спогодба по делото ще бъде заплатена държавна такса в половин размер, което ще спести на Община Бургас 5500 лева, както и заплащането на лихви върху претендираните обезщетения по отношение на ищците, считано от 17.09.2012 г., които до този момент възлизат на около 60 000 лева, пише в докладната г-н Николов.
27-годишният Пейо Янчев загина на 17 септември 2012, премазан на входа на общинския паркинг на ул. "Гурко" от паднало дърво, следствие на силен вятър.