Данчо Данчев: Искат да закрият "Шипка-Бузлуджа"

Съкращенията на 6 души от персонала ще бъда фатална, смята директорът

Съкращението на шест души от персонала на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" показва, че се води политика на закриване на институцията. Това коментира днес пред Радио Стара Загора директорът му. Причината е решението на правителството да намали с 10% щатовете в музеите, фондовете, институтите и галериите, които са към Министерството на културата.

Със своя заповед от 24 януари министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил закриването на 6 от общо 27-те щатни длъжности, това трябва да станет до 31 март.

"Остро протестирах срещу тази заповед. Припомних, че 6 души бяха съкратени преди три и половина години, сега със заличаването на още 6 бройки ние сме принудени едва ли не да затворим", коментира Данчо Данчев.

Докато при останалите колеги съкращаването е в рамките на 5-10, 12 на сто, при нас и музея "Земята и хората" то е 22 на сто", каза още дългогодишният ръководител на културния институт.

По думите му, НПМ "Шипка-Бузлуджа" е на практика единственият национален музей, който сам финансира цялостната си дейност, като разчита на държавата единствено за фонд "Работна заплата".