Строим интерконектора за природен газ с Гърция догодина

Съоръжението влиза в експлоатация в началото на 2019 г.

Строителната фаза на интерконектора с Гърция ще започне през 2016 г.  Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre. Планира се съоръжението да влезе в експлоатация през първото тримесечие на 2019 г.

Според министъра проектът ще осъществи диверсификация не само за България, но и за Югоизточна и Централна Европа, както и за европейската общност като цяло. „Проектът, свързан с изграждането на интерконектора, има влязла в сила ОВОС в България и Гърция”, поясни Петкова и допълни, че първоначалният технически капацитет за превоз на природен газ е до 3 млрд. куб. метра годишно. При положение че на пазара има още необходимост в бъдеще, е заложено да може да се увеличи на 5 млрд. куб. метра годишно, уточни министърът.

Теменужка Петкова каза още, че необходимата сума за модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” е над 270 милиона евро. По думите на министъра основни изкисвания за издаване на нови лицензи са наличието на оценка на ядрената безопасност и радиационна защита и оценка на действителното състояние на съответния блок. „Резултатът от изследванията показва, че техническото състояние на компонентите на 5-и и 6-и блок съответства на изискванията”, заяви Петкова.

„Оптимисти сме за преговорите с американските електроцентрали. С решение на ДКЕВР НЕК води преговори с двете американски централи по отношение дългосрочните договори за закупуване на електроенергия”, поясни енергийният министър. Целта на преговорите е постигане на оптимална защита на интересите на НЕК и гарант на договорености, които максимално отговарят на пазарните условия.

Министър Петкова подчерта, че актуалното финансово състояние на НЕК е много тежко. „Към момента дефицитът в НЕК е около 3,3 млрд. лева, а текущият дефицит за 2014 г. е 598 милиона лева, което говори за състоянието на обществения доставчик”, каза още Теменужка Петкова.