Подменят тополите с чинари в района на „Лъвов мост"

Мисия София

13-02-2015, 15:41

Снимка:

facebook.com/b.b7

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят опасни дървета с 3D уред

Проверяват тополите по столичния бул. „Сливница”

Тази година в София ще бъдат засадени между 500 и 700 дървета

Опасните тополи по столичния булевард „Сливница", които са на повече от 30 години, ще бъдат изсечени и на тяхно място предстои засаждането на нови чинари.

Това съобщи Ралица Маджарова, ръководител на дирекция „Зелена система" към Столична община. В момента се извършва топографско изследване на дървесината, което ще установи какъв брой дървета ще бъдат премахнати, предаде „Фокус”.

„Нашите намерения са да започнем поетапно подменяне на тези тополи. Пуснали сме уведомление за съгласуване и до Института за културно наследство, тъй като тази част от бул. „Сливница" е декларирана в института като паметник на културата, да подменим тези тополи с чинари. Чакаме от тях положително становище. На мястото на премахнатите тополи ще бъдат засадени по-подходящи, по-устойчиви и дълготрайни видове. След като получим доклада ще може да кажем каква е окончателната бройка", добави Маджарова.

„Повечето тополи, които се намират тук са в лошо състояние. Тези, които към момента покажат добро състояние ще се запазят още известно време. Дърветата в най-лошо състояние представляващи някакъв риск ще бъдат премахнати незабавно", допълни Маджарова.

Тя съобщи, че на територията на София ще се засадят между 500 и 700 дървета, които са подходящи с околните насаждения . Предимно новозасадените дървета ще бъдат чинари, липи, кълбовиден шестил, ясени, липи, кестени, каквито са по-масовите насаждения в София.