София с най-много ХИВ-позитивни

Заразените мъже са повече от жените

За поредна година най-много ХИВ-позитивни има в големите градове. Първенец сред тях е София с цели 14 лица, следвана от Пловдив – 5 и Варна с трима заразени.

Това показват данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 година, пише Дарик. Общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица.

От началото на годината са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на жените.

Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 17 лица.

По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи наркотици, данните показват, че броят им намалява, като от началото на годината е заразен само един човек
Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.