Македония брои по 35 евро за български турист

Най-доброто от печата

14-02-2015, 09:49

Снимка:

n/a

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

София развива нови туристически маршрути със Своге и Ихтиман

Субсидии се дават за организиран туризъм към Македония чрез автобус, влак и самолети

Правителството на Македония субсидира български туроператори, които организират групови пътувания в Македония, съобщи в четвъртък Кристиян Джамбазовски, директор на Агенцията за промоция и развитие на туризма в Македония. Той представи възможностите за туризъм в Македония по време на международното изложение "Ваканция и СПА" 2015 в София, която продължава и в събота.

"Субсидии се дават за организиран туризъм към Македония чрез автобус, влак и самолети. Всички форми на транспорт са обхванати", посочи Джамбазовски пред "Труд". Ако български туроператори организират пътувания с повече от 10 туристи, ще получат право на субсидиране. "Когато групата е с над 10 туристи и има повече от 3 посещения в Македония, туроператорите имат право на субсидии. За автобусна екскурзия субсидията е 10 евро на посетител", конкретизира Джамбазовски. По този начин цената за туристите става по-ниска и офертите на туроператора - по-конкурентни.

Подобна практика има от години и в Испания. Там държавата субсидира с до 90 евро всеки пакет за почивка на чужди туристи от Евросъюза през пролетта или есента, познати у нас като "Програми 55+".
В Македония субсидия за самолетни екскурзии могат да получат фирми, които са организирали поне 7 полета с групи от по над 10 души. "35 евро на турист ще получи туроператор, който организира чартър от София, Пловдив или Варна, или оперира редовна линия", каза Джамбазовски. Данък добавена стойност в западната ни съседка е само 5%. Някои български туроператори са регистрирали свои фирми там, защото ползват безплатно националните щандове при големи туристически изложения в чужбина.

От 2009 до 2014 г. ръстът на българските туристи в Македония стига 27%. Западната ни съседка е посетена от 30 хил. нашенци м.г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен