Сливналия празнува 100-тен рожден ден със заря

Ветеранът от войните призова да пазим мира и да ценим живота

Сливналията Диню Петков чества днес 100-годишен юбилей. Той е роден на 14.02.1915 г. в с. Генерал Инзово, област Ямбол, но голямата част от живота му преминва в Сливен.

В навечерието на стотния си юбилей Диню Петков събра журналисти, за да им разкаже спомените си от войната и да призове хората да не воюват и отнемат животи. През призмата на изживените трагедии на фронта, той апелира за мир и изрази надежда, че военните действия в Украйна ще бъдат прекратени.

От негово име внучката му Мая прочете обръщение, в което той призовава хората да пазят мира, защото няма по-голяма благодат от него. "Учудвам се на човешката късопаметност, защото само преди седемдесет години милиони човешки същества загинаха, осакатяха или изчезнаха безследно", се казва в обръщението.

Ветеранът разказа, че според него дълголетието му се дължи на любовта, която го е съпътствала през целия му живот. Сега той се радва на три деца – две дъщери и син, осем внука и четири правнучки.

Диню Петков е имал труден живот, разказа неговият син, който носи името на баща си. Във войната е бил командир на рота, бил е раняван и е участвал в битки почти до края на войната. През живота си столетникът почти не е употребявал лекарства. Сега се храни само веднъж на ден и пие много чай, като понякога добавя в него малко мастика.

Диню Петков ще отбележи своя стотен рожден ден със семейството си. От негово име, тази вечер от 19.00 часа над Сливен ще има и празнична заря. Това ще е неговият поздрав към всички гражданите на Сливен.

На специална церемония, която ще се проведе на 16 февруари от 11.00 часа в зала „Май” представители на Съюз на ветераните от войните на България и Община Сливен ще почетат Диню Петков по повод юбилея му.