"Берое" посреща "Лудогорец" под Аязмото

Арбитър е Ивайло Стоянов от Петрич

„Берое“ подновява похода си за Купата на България днес, когато „зелено-белите“ ще се изправят срещу настоящия шампион и носител на трофея „Лудогорец“ в първа осминафинална среща. Двубоят е с начален час 13 и ще бъде ръководен от арбитъра Ивайло Стоянов от Петрич.

Новото попълнение на „Берое“ Илко Пиргов е с контузия, която ще го извади двубоя. Димо Бакалов, Самир Аясс и Георги Андонов са с различни травми и също няма да бъдат на разположение на старши треньора Петър Хубчев.

По време на зимната подготовка Берое изигра осем проверки в които има 6 победи – Верея (2:0), Свиленград (6:0), Гурник (3:2), Сабуртало (2:1), Поморие (1:0), Марек (2:1), 1 равен – Каспий (1:1), 1 загуба – Ботев Пд (0:1). Отборът се раздели с Иван Караджов, Илия Мунин, Михаел Ковачевич, Стефан Спировски и Венцислав Христов. Тимът успя да привлече четирима нови футболисти през зимния трансферен прозорец – юношата на „Берое“ Антон Огнянов, стража Илко Пиргов, литовския национал Валдермар Боровский и завърналия се на стадиона под Аязмото Георги Андонов.

„Лудогорец“ изкара два лагера – в Турция и Испания, в които изигра седем контроли. От тях тимът воден от треньора Георги Дерменджиев записа четири победи, две равенства и само една загуба. Успехите бяха срещу Гройтер Фюрт (1:0), Риека (2:1), Спартак Москва (3:2) и Динамо Киев (2:1). Равенствата бяха срещу Динамо Москва (1:1) и Днепър (0:0), а единственото поражение дойде от Унион Берлин с 0:1. Разградчани не привлякоха нито едно ново попълнение, а се разделиха с трима, които бяха обявени за ненужни – Шоко, Теро Мантула и Тейнур Марем (пратен под наем в Хасково).

В първия кръг на Купата на България „беройци“ надделяха с минималното 1:0 над състава на „Бургас“ (Бургас), а съперникът от Разград победи „Ботев“ (Враца) с 5:1.

В турнира за Купата на България двата отбора се срещнаха на етап 1/16-финали през сезон 2011/2012. Тогава мачовете бяха по системата на директна елиминация в една среща. На 23 ноември 2011 година в Стара Загора редовното време завърши 0:0, но в продълженията Лудогорец успя да отбележи гол, с което да се класира напред, а по-късно и да спечели Купата през 2012 година.

През миналата година отново „Лудогорец“ спря пътя на „Берое“ в Купата на България. На осминафинал първия двубой завърши 2:1. Козмин Моци (45+4) и Михаил Александров (60) бяха точни за шампионите в Разград. Иво Иванов беше открил за Берое в 21-ата. Срещата се отличи със скандално съдийство на Александър Костадинов. Седмица по-късно на реванша всичко бе решено от автогол на Здравко Илиев още в 4-ата минута на мача. Венцислав Христов изравни в 41-ата, но „Берое“ не успя да направи обрат и срещата завърши 1:1.

„Лудогорец“ е актуален шампион на България и Носител на Купата и Суперкупата на страната (и двете спечелени в мачове срещу „Ботев“ Пд в Бургас). Последният сблъсък срещу „Берое“ беше на 5 декември в Стара Загора.

Общо във всички турнири двата отбора са изиграли помежду си 12 срещи. В тях равенствата са 5, а победите за „Лудогорец“ – 7. Головата разлика е 6:21. При 5-те домакинства в Стара Загора „Берое“ има 3 равни и 3 загуби при голова разлика 2:8.

Получилият отличието за арбитър №1 на 2014 година Ивайло Стоянов от Петрич ще бъде главен рефер на утрешната среща. Негови помощници ще бъдат Крум Стоилов от Благоевград и Емил Вангелов от Петрич, а четвърти арбитър е пловдивчанинът Георги Кабаков. Петър Петров от Велико Търново ще оцени съдийството в неделната среща.

Срещата-реванш е седмица по-късно, на 22-и февруари от 15:30 часа в Разград, а ако „заралии“ отстранят шампиона, ще се изправят срещу „Литекс“ (Ловеч) на четвъртфинали.