Измерват нивата на радон в Силистренско

Животът

15-02-2015, 10:20

Снимка:

радио Шумен

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изследват за радон училища и детски градини в Пловдивско

Започва се от детските градини и жилищни сгради

В Силистренско започват проучвания за нивата на радон в детски градини и жилищни сгради в рамките на Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху българското население.
За детските градини са предоставени необходимите детектори за измерване концентрацията на радон в обитаемите помещения на приземните етажи на сградите. За жилищата проучването започва в края на март.
В рамките на две седмици на територията на цялата област ще бъдат разположени 99 детектора, разпределени по общини след анкета с желаещи да се включат в проучването. Измерването на радон в рамките на Националната програма е безплатно. С програмата се цели и изменение на действащите или изработване на нови нормативни актове за техническо ограничаване нивата на радон в сгради.

Радонът е естествен източник на йонизиращо лъчение и има най-голям принос за вътрешното облъчване на населението на Земята.Облъчването на населението с радон в сгради е значително по-голямо от това на открито. Основен източник за радон във
въздуха на една сграда са почвите и скалите, разположени под нея.