Пловдивчанките рекордьорки по дълголетие

Напук на мръсния въздух

Напук на приказките за стреса и мръсния въздух в Пловдив, жените тук са едни от най-дълголетните. Цифрите на националната статистика са безапелационни - пловдивчанки бият дори смолянчанки, където въздухът би трябвало да е кристален. За периода 2011-2013 година средната продължителност на живота в Пловдивска област е била 78.89 години, пише marica.bg. Само за сравнение госпожите в Смолянско са навъртели 78.74 години. Анализаторите могат само да предполагат защо дамите тук са рекордьорки по дълъг живот. Едно от предположенията е, че те имат непрекъснат достъп до медицинска помощ и че след пенсионирането си водят далеч по-спокоен живот в сравнение с „неградския тип” баби, които все чоплят дворове и ниви.
За съжаление господата тук не са толкова корави. Средно пловдивчани живеят по 71.30 години и значително по-рядко надживяват половинките си.
За да бъдем честни към цифрите, трябва да отбележим, че най-дълго живеят бабите столичанки. Аристократките на нацията са единствените, които минават 79 години