Разсекретяване на разработката "Червеи" поиска АБВ в Пловдив

Президентът Плевнелиев имал всички правомощия да реши въпроса

За разсекретяване на разработката "Червеи" призова в Пловдив Румен Петков. По думите му, оценката за работата на шефа на ДАНС Владимир Писанчев не е трудно да бъде оспорена, а президентът Росен Плевнелиев има всички правомощия да реши въпроса, съобщи БНР.

Според зам.-председателя на АБВ, свеждането на въпроса до персоналния състав на ръководството ДАНС не изчерпва проблемите, които са натрупани там. Той и ген. Валентин Петров се обявиха за задълбочен и смислен анализ на състоянието и дейността на различните звена в службите. Във връзка с казаното вчера от държавния глава, че той не може да се съгласи с изказаното от Бойко Борисов мнение за работата на началника на ДАНС, Петков коментира: "Не е ли редно да се търси решение, което да не внася допълнително напрежение в и без това обременената, осакатена агенция за национална сигурност. И президентът, и премиерът отбягват разсъжденията на тема цялостно законодателно решение в сектора на сигурността. Двамата имат телефони и може би трябва да си ги изясняват тези неща помежду си, преди да правят публични ангажименти".

Според Петков, ключови фигури в държавата използват един такъв случай като разработката "Червеи", с който се спекулира, задълбочава се деморализацията на службите и същевременно с това се задълбочава разрива между обществото и службите.
От своя страна Валентин Петров беше категоричен, че става въпрос за разчистване на лични сметки и злоупотреба със служебно положение, но не и за работа на службите.

"Тяхната работа не трябва да се провежда в светлината на прожекторите. т.е. процесуалния изход на нещата трябва да дава резултат от работата на службите, а не скандали и разправии между различни личности или политически сили, каза още той и допълни: "По-неприятното е, че тези скандали с изнасянето в публичното пространство на работата на службите и работата със СРС-тата започват да придобиват епидемичен характер.

Според Петков и Петров, ръководството на народното събрание не може да стои безучастно, когато информация от такъв характер се изнася публично и то от председател на комисия в парламента.
Двамата бяха в Пловдив по повод провеждане на работно съвещание на ПП АБВ.