Спасиха бебе с вроден дефект в „Пирогов”

Ребрата на момченцето силно притискали белите дробове

След като помогнаха на малката Мария от Панагюрище, която е с половин гръден кош, лекарите от „Пирогов“ подготвят за операция дете с подобен проблем. Става дума за момченце на една годинка и половина със синдрома на Жон.

„При него се наблюдава двустранен дефект на гръдния кош, при който ребрата са в такава позиция, че силно притискат белите дробове. Те все едно са „прищипани“ на три места, а това пречи на детето да диша“, обясни д-р Атанас Кацаров, и.д. началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов“ и зам.председател на съвета на директорите. Той и проф. Росен Дребов ще положат всички усилия, за да осигурят нормален живот на момченцето, съобщава „24 часа”.

Родителите на мъничето вече са загубили едно дете заради същото заболяване и се молят хирурзите от спешната болница да извършат операцията успешно.

„Разгледахме снимките с проф. Росен Дребов и смятаме да освободим белите дробове като фиксираме ребрата в правилна позиция с помощта на импланти“, каза още д-р Кацаров. Хирургичното лечение трябва да се извърши до два месеца.