Уникален спектакъл на индийски класически танци "Шакти и Шива" може да се види само днес

София Лайф

16-02-2015, 16:06

Снимка:

Танцова школа "Натараджа"

Автор:

Пламена Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огнени факири, индийски танци и балет за откриването на пясъчния фест

НАТФИЗ ще отличи Иржи Менцел

Тази вечер от 19 часа в НАТФИЗ

Индийските танци не са кой знае колко популярни у нас, но няма как да отречем магическата им способност да завладяват. Ако сте запознати с културата и отдавна се ослушвате за подобно събитие или пък нямате идея за какво става дума, но ви звучи интересно, танцова школа "Натараджа" ви очаква.

"Ще ви представим история за любовта. Любовта между двете творчески сили на Вселената: мъжкото начало - чистото съзнание бог Шива и женското начало - богинята Парвати, която е майка на всичко съществуващо. Те са във вечен кръговрат и във вечно единство. Те са едно цяло, сякаш са едно тяло. Тяхната обща форма е наречена "Ардханари" - полужена, полумъж. Ардханари е пазителят на Вселената, той е този, който дава благословиите.

Шакти е името на съпругата на Шива, а също така това е дума на Санскрит, която означава "сила". Силата на Шива е Шакти - неговата спътница. Под формата на Дурга, Шакти е непобедим войн. Силата на Шива е във Вишну. Богът-унищожител (Шива) и богът, който поддържа живота в цялата Вселена (Вишну), са свързани в едно. Всички концепции танцуват заедно в хармония и не знаят противоречия. Противоречията са само илюзия на човешкия ум.", споделят от "Натараджа".

Школата се ръководи от Мина Паталенска - ученичка на Анитха Гуха, реномиран Гуру от Индия. Тя е единствената чужденка, допусната да се обучава в консервативно индийско училище, което е възпитало някои от най-добрите танцьори на световна сцена. Школа "Натараджа" танцува в класическия индийски стил Бхаратанатям. Изнася по един спектакъл веднъж за около 2 години. Всяка от хореографиите в този стил се подготвя и репетира в продължение на поне 6 месеца. Тази година ще танцуват: Мина Паталенска, Марина Кошутова, Катя Тошева и Таня Цекова, които ще представят шест класически хореографии през няколко различни истории.

Специалните гости на спектакъла са:

- Стефан Христов - професионален изпълнител на индийския инструмент Табла. Дълги години е изучавал изкуството на Табла и Хиндустани музика, а също джаз барабани и други музикални стилове.

- Марина Равиндер - вокал. Тя е от слънчевия щат Керала в Южна Индия. От дете изучава класическите танцови стилове Мохинияттам и Бхаратанатям, както и 4 години Карнатик музика като вокал. В момента е студент по медицина в София.

- Снеха Мери Шаджи - вокал. Също от Керала и следва медицина в София.

- Росен Генков е ученик по Табла на Стефан Христов. Той навлиза в нови територии с изучаването на класическа южноиндийска тала.

Цялата тази група ще сподели с вас своите умения, труд и тайнствена енергия днес, от 19 часа, в Драматичен театър НАТФИЗ. Цената на нестандартното удоволствие е 10 лв.

На уникалните танци ще могат да се насладят и в Пловдив, на 20 февруари. Мястото е Държавен Куклен Театър – Пловдив, началото отново е 19 часа, а билетите варират от 5 до 7 лв.