Дърводобивните фирми ще възстановяват разбитите от тях пътища

За това се договориха кметовете от община Казанлък и местното горско стопанство

В Районна прокуратура – Казанлък са образувани 107 преписки за незаконно добиване на дървесина, 6 лица са с осъдителни присъди, с наложени финансови санкции, а 2 с осъдителна санкция „задържане“.

Тези факти бяха изнесени по време на работна среща на кмета Галина Стоянова и директора на Държавно горско стопанство Казанлък инж. Тошо Петров, чиято тема бе Незаконната сеч на територията на общината. В срещата взеха участие и кметовете на град Крън и на селата Горно Черковище, Средногорово, Розово и Кънчево, представител на Прокуратурата и на РУ Полиция – Казанлък.

Кметовете на малки населени места от общината се оплакаха по време на срещата, че тежката техника, с която се извършва дърводобивът, разбива пътищата им. В тази връзка беше решено, че Горското стопанство няма да раздава територии за сеч на фирмите, занимаващи се с дърводобив преди от селата да посочат алтернативни маршрути, по които колите да минават. В договорите ще фигурира и клауза, според която фирмите да възстановяват канавките и сервитута на 4-класната пътна мрежа като банкетите, както и самите пътища, които се разрушават вследствие движението на тежкотоварните машини с дървесина.

На срещата беше припомнено, че в община Казанлък във връзка с правомощията за контрол на Полицията бяха направени промени в общинска Наредба 1. С решение на Общинския съвет е регламентирана цялостна процедура за конфискуване на средствата, с които се добива незаконно дървесина. Сключен е договор с Кооперацията в село Овощник, където конфискуваните средства, животни и дървесина се охраняват и стопанисват до провеждането на търг и продажбата им, ако съответното лице не си е платило наложените актове.

Кметът Стоянова коментира, че има чувствителен ефект. Проведени са доста търгове, на които самите нарушители се явяват и си закупуват животните и каруците. Контролът се упражнява със съдействието на Полицията. Мерките се предприемат съвместно с полицейските инспектори. Във всяка част на денонощието зам.-кметът по строителството, отговарящ за общинските гори и замeстник кметът по общинска собственост упражняват съдействие на полицейските патрули.

„ Кметовете на населени места искат да бъдат подпомогнати. В Горско стопанство имат специализирано звено, с което ще бъдат синхронизирани действията, за да не бъде товарен телефон 112 за по-леките случаи“, каза още Стоянова.

47 000 кубични метра дърва ще бъдат дадени за добив през тази година, съобщиха още от Горско стопанство Казанлък. 5000 кубика са достатъчни на Казанлък за отопление. Няма да има повишение на цената на дървата за огрев.