Георги Марков представя „Светът в пламъци”

Една различна гледна точка към Втората световна война

Премиерата на „Светът в пламъци", която е втората книга на акад. Георги Марков от "Друга история на най-голямата война", ще бъде представена в Добрич на 18 февруари  от 17.00 ч. в Галерия „Георги Петров" – Луксор сити център. Книгата е с марката на Издателство "Захарий Стоянов". Представянето ще направи Иван Гранитски – директор на издателството. „Книгата поднася другата гледна точка – тази, на победените" - подчертава Гранитски. Според него този труд на акад. Марков ще промени представите към „голямата война" не само на българските историци, но и на техните колеги по света. Самият автор в своя предговор към книгата пише: "Понякога героите се оказват и престъпници, но те са крайните победители и историците по принуда или навик им прощават...Разсъждаващият човек си задава обаче всякакви въпроси – включително и „неудобни" някому".
Творбата на историка представя една различна гледна точка към Втората световна война, която за първи път е артикулирана не исторически, а художествено от Кърт Вонегът още през 1969-та година в книгата „Кланица номер 5", която описва бомбардировката над Дрезден и поставя под въпрос моралния ореол на победителите във Втората световна война.
Входът е свободен. Поводът за литературното събитие е годината, в която отбелязваме 70 години от края на Втората световна война.