Модернизират 14 училища и 10 ясли в София

За цялостния ремонт Столична община ще отдели около 20 млн. лева

Тази година 14 училища и 10 детски градини ще станат като нови. Това каза зам.-кметът по инвестициите и строителството в Столичната община Ирина Савина пред Новинар. „През 2015 г. планираме да направим цялостна модернизация на 24 учебни заведения – 14 училища и 10 детски градини. Това означава, че след ремонта те ще са като чисто нови и ще отговарят на всички стандарти”, допълни тя.

По думите й тези 24 учебни заведения ще са в кварталите "Красна поляна", "Илинден", "Надежда" и "Връбница" и в тях ще бъде подменено абсолютно всичко, от покрива и дограмата, през тоалетните, до оградата на двора. Предвидената за това сума е около 20 млн. лева, а срокът за изпълнение е 2 години.

Подобни цялостни ремонти се правят за първи път. Досега те са били частични и са включвали най-вече подмяна на покрива, дограмата и изолацията с цел да се спести от сметката за отопление. „През 2014 г. ремонтирахме частично общо 65 сгради, от които 43 детски градини и 22 училища, за което бяха похарчени 10 млн. лева.

При повечето е наблегнато на ремонти с цел енергийно спестяване, като смяна на изолации и дограми и преминаване на отопление с пелети, което спестява около 50 на сто от сметките”, обясни още Савина и допълни, че освен ремонтите има и 19 напълно новопостроени учебни заведения.

Една от яслите, които са се сдобили с нови прозорци, фасада и двор през миналата година, е 65-о ОДЗ "Слънчево детство" в квартал "Слатина". "Имаме чисто нов двор с нова и по-сигурна ограда, както и много нови катерушки, на които да играят децата", разказват от детската градина.

От думите на Ирина Савина става ясно, че базата като цяло не е поддържана и затова общината работи по въпроса от 2006 г. „Оттогава досега са ремонтирани около 400 сгради и са построени 70 нови”, категорична е тя.