Учреждения дължат над 20 млн. лв. на столичната хазна

Най-големите длъжници са двете силови министерства и Софийския университет

22 държавни структури към днешна дата дължат на столичната хазна над 20 милиона лева стари дългове за неплатена такса смет и данък сгради, съобщава в. „Преса".

Най-големите длъжници от министерствата с по близо 1 млн. лв. борчове остават двете силови ведомства - на вътрешните работи и на отбраната. Те са натрупали задълженията за последните пет години.

Най-големите длъжници сред ВУЗ-овете са Софийският университет с над 10 млн. лева и Минно-геоложкият със 780 000 лева. Лесотехническият университет има да плаща 423 000 лева, НСА - 400 000 лева, НАТФИЗ - 75 000 лева.

Справката за дълговете е изготвена от зам.-кмета на Столична община Дончо Барбалов. Той е изпратил писма с подробна информация за имотите и дължимите суми на всяко едно от тези ведомства. Повечето са откликнали и в момента са започнали да преговарят за уточняване на погасителните схеми.

Единствено от Софийския университет са отговорили, че няма да плащат, защото възнамеряват да съдят общината. Те отказват да погасяват дълговете си докато не приключи делото.