Близо 600 хил. лв. плаща общината за премазания от дърво Пейо

Крими

18-02-2015, 09:39

Снимка:

снимка, бнр

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общината с извънсъдебна спогодба с близките на убития от дърво Пейо

Съветниците гласуваха предложението на кмета за извънредна спогодба

Съветниците в Бургас гласуваа предложението на кмета Димитър Николов за сключване на извънсъдебна спогодба със семейството на убития от падналото дърво Пейо Янчев през 2012 год. на ул."Гурко".

Решението беше взето без дебати. Общата сума по спогодбата, която Община Бургас трябва да плати като обезщетение за причинени неимуществени вреди от смъртта на младия мъж на семейството му, е 554 293 лева. Дължимата сума трябва да бъде изплатена на две равни вноски до края на 2015-а, а за законен представител за получаването й за всички ищци е оторизирана съпругата на Пейо - Бранимира.
Подписвайки споразумението страните заявяват, че всички отношения, възникнали между тях във връзка с неимуществените вреди, претърпени от ищците по повод смъртта на Пейо Алексеев Янчев са окончателно уредени и никоя страна няма да предявява допълнителни претенции спрямо другата. Ако бъде сключено споразумението, делото, насрочено за 4 март, ще бъде прекратено. Затова кметът Николов е входирал за разглеждане на докладната на предстоящото в края на февруари заседание на ОбС.
Кметът сочи като основната причина за сключване на извънсъдебната спогодба присъждането на парично обезщетение в пълния му размер, който е 600 хил.лв. Предвид посочените мотиви и доклада по делото, образувано въз основа на претенциите за остатъка от сумите, евентуалният изход ще е осъждане на община Бургас за пълния размер на сумите.
Ако се постигне извънсъдебна спогодба по делото ще бъде заплатена държавна такса в половин размер, което ще спести на Община Бургас 5500 лева, както и заплащането на лихви върху претендираните обезщетения по отношение на ищците Бранимира Петрова Кирилова, Даниела Василева Янчева и Алексей Пеев Янчев, считано от 17.09.2012 г., които до този момент възлизат на около 60 000 лева.